Σοβιετικοί ιστορικοί για την Αρχαία Ελλάδα. Οικονομία – κοινωνία – πολιτική

0 out of 5

23,00

Η έκδοση αυτή της Σύγχρονης Εποχής και του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό νέο ιστοριογραφικό υλικό για την εμφάνιση, ανάπτυξη και κρίση της πόλης-κράτους, αποτελώντας ταυτόχρονα μια κριτική της αστικής ιστοριογραφίας από τη μεριά των Σοβιετικών ιστορικών. Οι μελέτες της συλλογής στηρίζονται και αναπτύσσουν τη σοβιετική μαρξιστική μεθοδολογία έρευνας της δουλοκτητικής κοινωνίας και οικονομίας.

Επιπλέον, αποτελεί μια σημαντική πηγή γνώσης για το ευρύ κοινό και ταυτόχρονα ένα σημαντικό εργαλείο έρευνας για ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, φοιτητές.

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

Για αποστολές στο εξωτερικό ΕΔΩ

Κωδικός: 0108 Είδος: Διαθέτουμε ακόμα

Περιγραφή

Οι μελέτες της συλλογής διαπραγματεύονται τα ακόλουθα θέματα:

Στην Εισαγωγή («Η αρχαία ελληνική Πόλις»), ο Γ. Κοσιλένκο διερευνά με συστηματικό τρόπο την ίδρυση και ανάπτυξη της Πόλεως και τις διαφορές των όρων «Πόλις» και «κράτος».

Στο Κεφάλαιο 1 («Από τα μυκηναϊκά ανάκτορα στην πόλη-κράτος»), η Γ. Πολιακόβα μελετά τις βαθιές εσωτερικές κι εξωτερικές αλλαγές που συντελέστηκαν κατά το 12ο – 8ο αιώνα.

Η Σπάρτη, ως τύπος Πόλεως (Κεφάλαιο 2, «Η Σπάρτη ως τύπος Πόλεως»), με τις αρχαϊκές δομές στην κοινωνική οργάνωση αναλύεται σε βάθος από τον Γ. Αντρέγιεφ.

Ο Γ. Κοσιλένκο (στο Κεφάλαιο 3, «Η ελληνική Πόλις και προβλήματα ανάπτυξης της οικονομίας») εξετάζει την Πόλιν ως κοινωνικοπολιτική οργάνωση των πολιτών και την αλληλεπίδρασή της στο κράτος, ως κοινωνικοοικονομικό οργανισμό.

Στο Κεφάλαιο 4 («Οι αγροτικές σχέσεις στην Αττική κατά τους 5ο – 4ο αιώνες»), ο Β. Αντρέγιεφ παρουσιάζει το βασικότερο παραγωγικό τομέα της οικονομίας της Αρχαίας Αθήνας στον 5ο – 4ο αιώνα, τη γεωργία.

Στο Κεφάλαιο 5 («Η Αρχή – Ηγεμονία και η Αθηναίων Δημοκρατία»), ο Μ. Κοντρατιούκ αξιολογεί τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η αθηναϊκή ηγεμονία (Αρχή) στην οικονομία και δημοκρατία της Αθήνας, αλλά και των συμμάχων της.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Εκδόσεις

Σύγχρονη Εποχή

ISBN

978-960-451-451-9

Έτος έκδοσης

Μάρτιος 2023

Σελίδες

392

Σχήμα

17×24

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση προς το παρόν

Προσθέστε την πρώτη αξιολόγηση για το βιβλίο: “Σοβιετικοί ιστορικοί για την Αρχαία Ελλάδα. Οικονομία – κοινωνία – πολιτική”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *