Προσφορά!

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη, Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας

0 out of 5

14,50

Οι αρχαιολόγοι Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας, με τη συστηματική μελέτη και την επιστημονική εμπειρία χρόνων, μας έδωσαν ένα βιβλίο για την Αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα. Ένα βιβλίο σχετικά εύκολα κατανοήσιμο και χρήσιμο και για τη μη επιστημονική κοινότητα.

«Οι δραστηριότητές μας, τόσο στα πλαίσια της αρχαιολογικής έρευνας και σκέψης όσο και στο κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το πώς βιώνουμε και οι ίδιοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην επιστήμη, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αποτέλεσαν παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ και καιρό στην απόφαση ότι επιβάλλεται να μοιραστούμε μαζί σας την αντίληψη και τις διαπιστώσεις μας για τη σύγχρονη αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα» (Από τον πρόλογο)

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

Περιγραφή

Πολλοί πιστεύουν πως η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη αποκλειστικά για το παρελθόν. “Τι μας νοιάζει πως πέθανε κάποιος πριν από 5 χιλιάδες χρόνια ή με τι τρόπο έφτιαξε ένα κτίσμα; Τα μνημεία που έχουμε είναι αρκετά. Μας φτάνουν αυτά που έχουμε!” Μπορεί να πει κάποιος, ειδικά σήμερα, εν μέσω κρίσης.

Και όμως. Οι αρχαιολόγοι δεν μένουν στην έρευνα ανθρώπινων τεχνουργημάτων. Μελετούν πανδημίες, πολέμους, μεταναστεύσεις, αλλαγές κλίματος ή κρίσεις, πως αντιδρά ο άνθρωπος και η κοινωνία του στα όποια προβλήματα σε βάθος χιλιάδων ή και περισσότερων ετών. Ό,τι βιώνουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία σήμερα, στον ένα ή στον άλλο βαθμό και μέσω διαφόρων αναλογιών, το συναντάμε στο πέρασμα της ιστορίας επανειλημμένες φορές.

Ο άνθρωπος στα πλαίσια της φύσης, της οποίας είναι αδιάσπαστο μέρος, μέσα από τον διαρκή αγώνα του για επιβίωση και για καλυτέρευση της ζωής του αντιδρά ανάλογα στις διάφορες ανάλογες προκλήσεις. Βλέπουμε ανάγλυφα τις κοινές αιτίες ανάλογων προβλημάτων, όπως και τις παρόμοιες αντιδράσεις των ανθρώπινων κοινωνιών διαχρονικά. Αυτή η διαχρονική γνώση μπορεί και είναι αναγκαίο να μεταφερθεί στο σήμερα.

Σημείωμα συγγραφέων

Όταν οι Κινέζοι θέλουν να δώσουν μια κατάρα, λένε: «Σου εύχομαι να ζεις σε ενδιαφέρον καιρούς». Οι ενδιαφέροντες καιροί είναι φυσικά εκείνοι που  αλλάζουν τα δεδομένα. Οι  παλιές συνήθειες και λύσεις δεν λειτουργούν ενώ το ιστορικά νέο δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί. Τους συνοδεύει η ανησυχία, η αστάθεια, το παράλογο, η βία, πόλεμοι, φτώχια, κρίση κτλ. Σε κάθε περίπτωση εμείς σήμερα ζούμε «ενδιαφέρον καιρούς».

Όταν γράφαμε το βιβλίο στην Ουάσιγκτον, αυτή την πραγματικότητα όπως  την είχαμε είδη συνειδητοποιήσει. Σε κάποιο σημείο του κειμένου αναφέρουμε ότι οι αλλαγές μπορούν να φαίνονται μακρινές αλλά ότι μερικές φορές «όσα φέρνει η ώρα δεν φέρνει ο χρόνος». Η κοινωνία μας μπορεί να είναι σε κρίση και η δυναμική της αδράνειας τεράστια.  Μπορούμε να νοιώθουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτα όμως ιστορικά  ξαφνικά και από κάτι που ελάχιστοι περιμένουν απελευθερώνεται η ορμή των ιστορικά αναγκαίων αλλαγών.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία σε μας είναι, αν ως κοινωνία  θα καταφέρουμε να πάρουμε μάθημα από την γνώση που η αρχαιολογία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας σήμερα έχει όλες τις γνωσιακές και τεχνολογικές δυνατότητες για να καταφέρει κάτι τέτοιο! Η αρχαιολογία σήμερα μας προσφέρει αναλογίες και συμπυκνωμένη γνώση για διάφορα προβλήματα και καταστάσεις. Καταστάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλαγές κλίματος, προσφυγιά, πολέμοι, επιδημίες. Ταυτόχρονα μπορούμε εντελώς ανάγλυφα να δούμε πως αντέδρασαν οι άνθρωποι  σε μια ή άλλη περίοδο, σε μια ή άλλη περιοχή. Με τι κριτήρια; Πότε πήραν μέτρα που τους πήγαν μπροστά και πότε κατάφεραν να χειροτερέψουν την κατάσταση ακόμα πιο έντονα. Συνεπάγεται ότι όποιος νοιάζεται για το μέλλον, ασχολείται με το παρελθόν.

Στο βιβλίο μας προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι η αρχαιολογία είναι μια στρατηγική, συνθετική επιστήμη που μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων για να συμβάλει καθοριστικά ώστε ο κόσμος μας να μετεξελιχθεί σε δικαιότερο και φιλικότερο μέρος για την ζωή των ανθρώπων και για την συνύπαρξη τους με το φυσικό περιβάλλον.

Συνεντεύξεις – παρουσιάσεις:

Λατώ Fm News: ‘‘Ναι Μεν Αλλά” Μανώλης & Βέρα Κλώντζα – Jaklova 25 – 09 – 20

Planet 90,6 FM: “Κουβέντα να γίνεται” – «Αρχαιολογία, το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη»

Ο Μανώλης Κλώντζας μιλά στην «Π» για τα mega data της αρχαιολογικής γνώσης

Συνέντευξη με τον Ερευνητή Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας – Unesco MASARYK UNIVERSITY Ερευνητικό Επιστημονικό Κέντρο ARCHAIA Brno Μανώλη Κλώντζα

«Ναι Μεν Αλλά» Μανώλης Κλώντζας

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Εκδότης

Ατέχνως

Έτος έκδοσης

Σεπτέμβριος 2020

Σελίδες

200

Σχήμα

21Χ14

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση προς το παρόν

Προσθέστε την πρώτη αξιολόγηση για το βιβλίο: “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη, Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *