Προσφορά!

Απ’ τον Ολυμπο στο Γράμμο Ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

0 out of 5

12,00

Απ’ τον Ολυμπο στο Γράμμο Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Δυσεύρετη ιδιωτική έκδοση.

 

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

 

Κωδικός: 0007 Είδος: Παλιά ή σπάνια βιβλία Συγγραφέας:

Περιγραφή

Βιβλία για την Αντίσταση και τον Εμφύλιο έχουν γραφτεί αρκετά από ανθρώπους που συμμετείχαν είτε στον ΕΛΑΣ είτε στο ΔΣΕ. Για τους σκοπούς, τα μέσα, τις επιχειρήσεις, τη διεξαγωγή της μάχης κλπ. Τα περισσότερα από αυτά προσθέτουν ένα λιθαράκι ή έναν κόκκο άμμου στη σκιαγράφηση των αγώνων του λαού για Λευτεριά, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Δημοκρατία.

Ενα τέτοιο βιβλίο είναι και το ημερολόγιο του συντρόφου και συμπατριώτη Λύσανδρου Ταμουρίδη με το συμβολικό τίτλο «Απ’ τον Όλυμπο στο Γράμμο» (προλογίζει ο Δημήτρης Κηπουρός). Ξεκίνησε αντάρτης από τον Ολυμπο. Εζησε τους διωγμούς και την τρομοκρατία μετά τη Βάρκιζα. Κατατάσσεται στο ΔΣΕ, στα τμήματα του νότιου Ολύμπου στην αρχή, συμμετέχει αργότερα στη μάχη του Γράμμου. Διηγείται τα γεγονότα όπως τα έζησε, τα νιώθει και τα θυμάται, με τρόπο απλό, χωρίς η μνήμη να ανακατευτεί με την ύστερη γνώση και ερμηνεία των γεγονότων. Πρόθεσή του δεν είναι να γράψει ιστορία, αλλά να καταθέσει τη μαρτυρία του.

Είναι η μαρτυρία ενός αγωνιστή, μέσα από την οποία ξεπηδούν εικόνες δυνατές, που σκιαγραφούν το κλίμα της εποχής, την πίστη και αποφασιστικότητα, όπως τα βίωνε ένας απλός μαχητής του ΔΣΕ. Πότε κρυμμένος στην πουρναριά να βλέπει ένα χέρι με μια χατζάρα να κόβει τα κεφάλια των συντρόφων του. Αλλοτε ενώ τους κυνηγά ο εχθρός και τρέχει να γλιτώσει βρίσκει κάτω ένα βιβλίο, σκύβει το παίρνει και συνεχίζει να τρέχει… Αργότερα, αξιωματικός του ΔΣΕ στο Γράμμο, πρέπει να κρατήσει οπωσδήποτε το ύψωμα, γιατί πρέπει να κερδίσει αυτή τη μάχη για το λαό. Και άλλες τέτοιες σκηνές.

Η μαρτυρία του Λύσανδρου Ταμουρίδη μας δίνει πληροφορίες για την Αντίσταση και το κύμα τρομοκρατίας αργότερα στην επαρχία Ελασσόνας. Ιδιαίτερα όλα όσα περιγράφει για τους «αυτοαμυνίτες», τον τρόπο επιβίωσής τους και το κρησφύγετό τους, το «γάτο», είναι άγνωστα στους νεότερους.

Τέλος, στο βιβλίο υπάρχει εισαγωγή για την προσφορά της επαρχίας Ελασσόνας στην Αντίσταση και για πρώτη φορά γίνεται παρουσίαση του αντιστασιακού Τύπου της περιοχής, με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Ηρακλή Κακαβάνη.

Την έκδοση επιμελήθηκε ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Είδος

Συγγραφέας

Λύσανδρος Ταμουρίδης

Εκδόσεις

Ιδιωτική έκδοση

Έτος έκδοσης

2008

Σελίδες

135

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση προς το παρόν

Προσθέστε την πρώτη αξιολόγηση για το βιβλίο: “Απ’ τον Ολυμπο στο Γράμμο Ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *