Αναζητώντας την Ιθάκη… πορεία ζωής… Του Γιώργου Φαρσακίδη

5.00 out of 5

12,00

Ενα συγκλονιστικό οδοιπορικό σε αναζήτηση της Ιθάκης που διασχίζει τις κρίσιμες φάσεις της νεοελληνικής ιστορίας. Κείμενο και εικόνες καθηλώνουν, σπάζοντας το φράγμα των καιρών και της λήθης, προειδοποιούν και κραυγάζουν: «Ανθρωποι Γρηγορείτε».

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

Κωδικός: 0013 Είδος: Παλιά ή σπάνια βιβλία Συγγραφέας:

Περιγραφή

Ενα συγκλονιστικό οδοιπορικό σε αναζήτηση της Ιθάκης που διασχίζει τις κρίσιμες φάσεις της νεοελληνικής ιστορίας. Μνήμες της πρώιμης νιότης, χρόνια αγάπης και νοσταλγίας της Πρώτης Πατρίδας, της Οδησσού. Ο ξεριζωμός και η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Στις γειτονιές του Ντεπώ, στη γη μιας Καινούργιας Πατρίδας. Ο Γιώργος Φαρσακίδης θα ζήσει τον Μάη του ’36 με τους συγκλονιστικούς απεργιακούς αγώνες και τη δικτατορία του Μεταξά. Το Επος της Αλβανίας, την τριπλή Κατοχή, την Αντίσταση, το Κράτος του Τρόμου και τον Εμφύλιο. Θα ζήσει τον Ζόφο των Πέτρινων Χρόνων που ακολούθησε. Ο καλλιτέχνης, πιστεύοντας ότι η δημιουργία πρέπει να αποβλέπει στο καλό των ανθρώπων, στρατεύει τις εικαστικές επιδόσεις στο ιδεολογικό του πιστεύω. Κατά την Κατοχή, αυτοδίδακτος, σατιρίζει με τις γελοιογραφίες του τους υπερφίαλους κατακτητές και τους ελληνόφωνους συνεργάτες τους. Πολεμώντας σαν ανταρτοΕΠΟΝίτης καταγράφει σε κείμενο και σε σκίτσα τη ζωή τους στο αντάρτικο. Στο κολαστήριο της Μακρονήσου τα βασανιστήρια και τους βασανιστές, μα πάντα με πρόθεση να πληροφορήσει τους συνανθρώπους του.

Κείμενο και εικόνες καθηλώνουν, σπάζοντας το φράγμα των καιρών και της λήθης, προειδοποιούν και κραυγάζουν: «Ανθρωποι Γρηγορείτε». «Δουλεύοντας σε συνθήκες αντίξοες, αντλούσαμε κουράγιο από την αίσθηση της χαράς που δίναμε στους ταλαιπωρημένους από την πολύχρονη κράτηση συνεξόριστούς μας», γράφει ο συγγραφέας. «Ζωγραφίζαμε, χαράζαμε, τυπώναμε κάρτες στον Αη Στράτη και αργότερα, επί Χούντας στη Γυάρο και Λέρο. Να μάθουν οι έξω ότι ζούμε και κρατάμε άπαρτο το αγωνιστικό μας χαράκωμα! Αργότερα, ζώντας τη ζούγκλα της “ελεύθερης αγοράς” πιστοποιούσα όλο και περισσότερο ότι: Η τέχνη που δεν ξανοίγει προοπτικές ενός κόσμου καλλίτερου, που προβάλλει σαν αυτοσκοπό τη βία και την απληστία του κέρδους, μια τέχνη που της είναι αδιάφορος ο ανθρώπινος πόνος, που πολεμά τις χαρές της ζωής, την ομορφιά, τη φύση, τον έρωτα, δεν είναι παρά μια τέχνη σύμφωνη με τις επιταγές των προνομιούχων της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Εκτύπωση

Τετράχρωμο

Σελίδες

128

Έκδοση

Ιδιωτική – Σπάνια

Έτος έκδοσης

2013

1 review for Αναζητώντας την Ιθάκη… πορεία ζωής… Του Γιώργου Φαρσακίδη

  1. 5 out of 5

    Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη!

Προσθήκη αξιολόγησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *