Δημήτρης Ταχματζίδης

Ο Δημήτρης Ταχματζίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1973.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στον κλάδο της Γνωστικής – Αναπτυξιακής ψυχολογίας με ειδίκευση στους μηχανισμούς εκτελεστικού ελέγχου, επίγνωσης και γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών ηλικίας 9 – 15 ετών. Είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού τίτλου «Σπουδές στην Εκπαίδευση» με ειδίκευση στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και λατινικών στην ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι, επίσης, κάτοχος δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» με ειδίκευση στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής των θεατρικών οργανισμών. Τέλος, έχει μεταπτυχιακού τύπου ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Kings College του Λονδίνου ενώ παράλληλα διαθέτει τον τίτλο QTS (Qualified Teacher Status) από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2017 σπουδάζει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ύστερα από επιτυχία του στις κατατακτήριες εξετάσεις του τμήματος.

Έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα ποικίλης επιστημονικής θεματολογίας σε περιοδικά με κριτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ παράλληλα έχει συγγράψει εκπαιδευτικό υλικό για τις ανάγκες της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τους μηχανισμούς πρόσληψης και ανάπτυξης της γνώσης των παιδιών μέσα από τυπικές και άτυπες διαδικασίες μάθησης. Από το 2000 έως σήμερα έχει εργαστεί σε διάφορες δομές εκπαίδευσης ενηλίκων (Κ.Ε.Θ.Ι., Γ.Σ.Ε.Ε., Ν.Ε.Λ.Ε. Κ.Ε.Κ. κλπ) σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα.

Είναι υποδιευθυντής στο 4ο Γενικό Λύκειο Βέροιας ενώ παράλληλα εργάζεται στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ακαδημαϊκός υπότροφος στα μαθήματα της Πολιτικής Ψυχολογίας και της Ηθικής Ανάπτυξης του παιδιού.

Τέλος με την ιδιότητα του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού και του Ακαδημαϊκού Συμβούλου συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» στα γνωστικά αντικείμενα «Μαθησιακές Δυσκολίες και Γραμματισμός», «Σχολικό Πλαίσιο και Ταυτότητες Φύλου», «Γνωστική, Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη του Παιδιού» και «Γλωσσική Ανάπτυξη και Γραμματισμός».