Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γεννήθηκε το 1872 στην Κέρκυρα. Σε ηλικία 17 ετών γνώστης τριών ξένων γλωσσών -της ιταλικής, της γαλλικής και της γερμανικής- αναχώρησε για το Παρίσι και εγγράφηκε στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Σορβόννης. Το 1895 παντρεύτηκε τη βαρόνη φον Μάλοβιτς με την οποία απέκτησε μια κόρη την οποία έχασαν το 1900 σε ηλικία 5 ετών.

Ο Κ. Θεοτόκης πήρε μέρος στην κρητική επανάσταση και τον πόλεμο του 1897, ενώ στη συνέχεια έφυγε για το Γκρατς της Αυστρίας και αργότερα για το Μόναχο όπου αρχικά επηρεάστηκε από τη θεωρία του Νίτσε, σύντομα όμως τον απαρνήθηκε και ασπάστηκε το Μαρξ. Η επαφή του με το σοσιαλισμό και τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο μεταφέρεται στο πεζογραφικό του έργο, έρχεται σε σύγκρουση με την τάξη του και ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών και των πρώτων εργατών.

Τα έργα του «Η Τιμή και το Χρήμα», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» και η «Ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» τον έφεραν στην πρωτοπορία της λογοτεχνίας μας. Γνώστης δέκα γλωσσών, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης , επιμελήθηκε επίσης εξαιρετικές μεταφράσεις.
Το 1917 η πτώση της αυστροουγγρικής μοναρχίας επέφερε την οικονομική κατάρρευση της οικογένειάς του και τον κλονισμό της υγείας του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα, λόγω της άθλιας οικονομικής του κατάστασης. Άφησε την τελευταία του πνοή στην Κέρκυρα την 1η Ιούλη 1923.

Ο Θεοτόκης είναι αγαπητός στο κοινό και πολλά από τα πεζά του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως «Ο κατάδικος», «Η τιμή και το χρήμα», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα», «Σκλάβοι στα Δεσμά», «Αγάπη παράνομη» κ.ά.