Εισαγωγή στη μεθοδολογία των μαθηματικών

0 out of 5

18,00

Πρόκειται για επίσημο βοήθημα των φοιτητών Μαθηματικών των Σοβιετικών ΑΕΙ. Ο Rybnikov υπήρξε διεθνώς γνωστός ιστορικός των Μαθηματικών και ένας από τους επιμελητές της έκδοσης των μαθηματικών χειρογράφων του Μαρξ.

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

Κωδικός: 0009 Είδος: Παλιά ή σπάνια βιβλία Συγγραφέας:

Περιγραφή

Πρόκειται για επίσημο βοήθημα των φοιτητών Μαθηματικών των Σοβιετικών ΑΕΙ. Ο στόχος του όπως τονίζει ο συγγραφέας είναι να υιοθετηθεί «επιστημονικά τεκμηριωμένη κατανόηση της ουσίας των Μαθηματικών και το ρόλο τους στην επιστημονική και πρακτική ζωή των ανθρώπων».

Ο Rybnikov επήρξε διεθνώς γνωστός ιστορικός των Μαθηματικών και ένας από τους επιμελητές της έκδοσης των μαθηματικών χειρογράφων του Μαρξ (έχουν εκδοθεί και στην χώρα μας από τις εκδόσεις Γλάρος το 1987 ).

Στο έργο πραγματεύεται ζητήματα όπως της μεθοδολογίας και φιλοσοφίας των Μαθηματικών, της διαμόρφωσης των μαθηματικών γνώσεων, της μαθηματικοποίησης της γνώσης, μοντελοποίησης και κυβερνητικής. Το έργο τελειώνει με ένα κεφάλαιο περί της κομματικότητας στα Μαθηματικά.

Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του βιβλίου είναι αδύνατον να μη δει, διαπερνώντας ίσως την κρούστα μίας στερεότυπης ορολογίας, τη συναίσθηση ευθύνης, ιστορικής, κοινωνικής, επιστημονικής που το διατρέχει. Και όπου τίθενται ζητήματα του ρόλου των επιστημόνων, και των υποχρεώσεων έναντι της κοινότητας. Και να μη δει την αγωνία για δρομολόγηση της προκοπής μίας κοινωνίας. Με συντεταγμένο τρόπο.

Το ότι το έργο αρχίζει και τελειώνει με τον Μπρέζνιεφ είναι ήσσονος σημασίας. Πλείστοι μαθηματικοί του 19ου αιώνα εκκινούσαν τα έργα τους με περίτεχνες αναφορές σε ηγεμόνες και ηγεμονίσκους, κάτι που τότε φαίνονταν φυσιολογικό αλλά τώρα άκρως δουλοπρεπές. Επίσης αδύνατον είναι να μη θυμηθεί ότι τα σοβιετικά Μαθηματικά υπήρξαν εντελώς πρώτης κλάσεως και ότι σχεδόν πίσω από πάμπολλα μαθηματικά επιτεύγματα υπάρχει και ο «σοβιετικός δάκτυλος» όπως λέγανε παλιά.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Μετάφραση:

Κώστας Φιλιππίδης

Εκδόσεις:

Επιστήμη και κοινωνία, 1986

Σελίδες:

134

Σχήμα:

16,7 x 23,7 cm