Του έρωτα και της μοναξιάς (Παλιές καρτ-ποστάλ 1901-1934), Γιώργος Φαρσακίδης

0 out of 5

20,00

Του έρωτα και της μοναξιάς (Παλιές καρτ-ποστάλ 1901-1934). Εικαστικές εικόνες του 20ού αιώνα. Ο Φαρσακίδης ανθολόγησε ένα μέρος από τις 140 ευχητήριες καρτ-ποστάλ που είχε λάβει η μητέρα του, στη γενέτειρά της Οδησσό, σταλμένες από το εσωτερικό της Ρωσίας, την Ευρώπη και την Απω Ανατολή. Με τον τρόπο τους οι καρτ-ποστάλ «καθρεφτίζουν» το «ξημέρωμα» και την πορεία του 20ού αιώνα, την αισθητική της «μπελ επόκ», την αστική και μικροαστική ανεμελιά απέναντι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την «κυοφορία» του Β΄, την ιδεολογο-αισθητική σύγκρουση μεταξύ ακαδημαϊσμού, κοινωνικού και κριτικού ρεαλισμού και καινοτόμων τάσεων.

Σπάνια έκδοση

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

 

Κωδικός: 0073 Είδος: Παλιά ή σπάνια βιβλία Συγγραφέας:

1 σε απόθεμα

Περιγραφή

Οι ευχετήριες καρτ ποστάλ του βιβλίου-λευκώματος είναι ανθολογημένες από τις κοντά εκατόν σαράντα που περιέχει το λεύκωμα της μητέρας μου και είχαν αποσταλεί από την Ευρώπη, το εσωτερικό της Ρωσίας και τη μακρινή Άπω Ανατολή στην παραλήπτριά τους στην Οδησσό. Είναι οι χρονιές της πρώτης δεκαετίας του 1900, το κατώφλι ενός καινούριου αιώνα. Η περίοδος όπου έχει τελειώσει το μοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, ή η επιχείρηση: «ληστεία εν μέση οδώ» όπως την αποκαλεί ο Νεχρού. Είναι το τέλος της Μπελ Επόκ, της μικροαστικής ανεμελιάς που κυοφορεί δύο μεγάλους πολέμους και οριοθετεί κοσμογονικές αλλαγές. Μέσα από τις καρτ ποστάλ αναδύεται το πανόραμα μιας εποχής, η σύγκρουση ιδεών στο χώρο της τέχνης. Ακαδημαϊσμός, καινοτόμες τάσεις, η ρεαλιστική κοινωνική κριτική, και η αναθεώρηση αξιών. Είναι φορές που η ρομαντική συναισθηματική φόρτισή τους μας παραπέμπει στη δραματουργική ατμόσφαιρα του Ίψεν και του Στρίντμπεργκ, του Μοπασάν, του Ουγκό και του Τσέχοφ. Κι ας μου συγχωρεθεί το «ιερόσυλο» τόλμημα να σχολιάσω τις ιδέες και αντιλήψεις που περιέχουν.

Από τον πρόλογο

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Εκδότης

Τυποκεκδοτική

Έτος έκδοσης

2008

Σελίδες

104

Σχήμα

24×21

ISBN

9789608952522

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση προς το παρόν

Προσθέστε την πρώτη αξιολόγηση για το βιβλίο: “Του έρωτα και της μοναξιάς (Παλιές καρτ-ποστάλ 1901-1934), Γιώργος Φαρσακίδης”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *