Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

0 out of 5

15,00

Ο Πάνος πήγε για σπουδές στη Σουηδία. Τελείως απροετοίμαστος για το τι θα συναντήσει στη σκανδιναβική χώρα. Οι Σουηδοί με τη ματιά ενός Έλληνα μετανάστη.

Έξοδα αποστολής και αντικαταβολής:
Για παραγγελίες έως 8 ευρώ: 4 ευρώ
Από 8 – 15 ευρώ: 2 ευρώ
Από 15 ευρώ και πάνω: ΔΩΡΕΑΝ

Κωδικός: Α0005 Είδος: Πεζογραφία Συγγραφέας:

Περιγραφή

Ο Πάνος πήγε για σπουδές στη Σουηδία. Τελείως απροετοίμαστος για το τι θα συναντήσει στη σκανδιναβική χώρα.

Παντρεύτηκε, έγινε πατέρας, αποφοίτησε και κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Οκτώ χρόνια στη χώρα και αδυνατεί να καταλάβει τους ανθρώπους της. Είναι τόσο παράξενοι, τόσο διαφορετικοί… Τόσο που συχνά πυκνά αναρωτιέται, «μα πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;».

Μέχρι που συναντά την Ίνγκριντ.

«Βρήκα μπελά μαζί της, σκέφτομαι. Αλλά και μια καλή, καταπληκτική, ευκαιρία να καταλάβω επιτέλους τι είναι η “σουηδικότητα” και πώς διαμορφώθηκε. Είναι και όμορφη, και αυτό δεν μου φεύγει από το μυαλό… Και ανεκτική. Ακόμη δεν με διαολόστειλε…».

Οι Σουηδοί με τη ματιά ενός Έλληνα μετανάστη.

Σχόλια αναγνωστών:

Ελένη Μαρκάκη:

Πρόκειται για μια πρωτότυπη περιγραφή του λεγόμενου σουηδικού μοντέλου μέσα και από προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, που σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε σε αυτή τη χώρα, ξεκινώντας από σπουδές. Το σουηδικό μοντέλο που για χρόνια μας το παρουσίαζαν σαν πρότυπο κοινωνικού κράτους και που τα τελευταία χρόνια, -ξεκινώντας από από τα τέλη της δεκαετίας του ’90- έχει χάσει και τα τελευταία φύλλα συκής, έχοντας απωλέσει το σοσιαλδημοκρατικό περίβλημα του και έχει μετατραπεί σε σκληρό – αδυσώπητο καπιταλισμό… Περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο οι εμπειρίες και οι συναναστροφές του συγγραφέα με τους ανθρώπους της χώρας αυτής από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι και τώρα -λόγω των συχνών ταξιδιών του. Άνθρωποι με μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα από εμάς, που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αφήσει σχεδόν αδιαμαρτύρητα και έχουν απωλέσει τα όποια κεκτημένα από την προ του ’90 εποχή.

Και όλα αυτά μέσα από μια διήγηση ανάλαφρη που δεν σε κουράζει και δυσκολεύεσαι να το αφήσεις από τα χέρια σου αν δεν το έχεις τελειώσει…

Ευθύμιος Δαράκας:

Πρόκειται για μια πολύ καλή περιγραφή της κοινωνικής – πολιτικής ζωής στη Σουηδία τα τελευταία 50 χρόνια. Ο συγγραφέας, μ’ έναν ανάλαφρο και γλαφυρό τρόπο, εκθέτει προσωπικά βιώματα, τα οποία συνδέονται και εξηγούν με συντομία στοιχεία της πολιτικής ιστορίας και κατ’ επέκταση το κοινωνικό γίγνεσθαι της εξωτικής για πολλούς Σκανδιναβικής αυτής χώρας. Είναι μια πολιτική σάτιρα, η οποία περιγράφει τον ρόλο της πολιτικής που εφαρμόστηκε μετά τον ΒΠΠ, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του τρόπου ζωής ενός φιλότιμου, εργατικού και ευσυνείδητου λαού, σε μια χώρα με πολύ καλές βασικές υποδομές, ωραιότατο φυσικό περιβάλλον, δύσκολες καιρικές συνθήκες και τεράστια ενεργειακά αποθέματα. Μια χώρα πρότυπο ίσως, μετά τη βιομηχανική επανάσταση, με ελευθερία του λόγου, ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, κοινωνικές παροχές, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, πολύ καλό σύστημα εκπαίδευσης κ.λπ., η οποία τελικά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και οδηγήθηκε στο γνωστό σύστημα, της “φιλελεύθερης” διακυβέρνησης, στα πρότυπα των ΗΠΑ, και του παγκόσμιου καπιταλιστικού στερεώματος.

Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και εάν κάποιος έχει ζήσει στη Σουηδία αναγνωρίζει τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή σε πολλά σημεία που έχουν να κάνουν με διάφορα περιστατικά, τα οποία αναπτύσσονται με πολύ γλαφυρό ύφος από τον Πάνο Αλεπλιώτη.

Μαρία Σαρρή:

Ο Πάνος Αλεπλιώτης ζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Σουηδία. Μας μεταφέρει την καθημερινότητα της Σουηδίας με καθηλωτικό τρόπο και μας ενημερώνει πως τα τελευταία χρόνια η Σουηδία έχει απωλέσει το σοσιαλδημοκρατικό περίβλημά της και έχει μεταβληθεί σε ακραίο καπιταλιστικό. Η καθημερινότητα του συγγραφέα περιγράφεται με τέτοιες εικόνες που νομίζεις ότι τις ζεις και εσύ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Κωστής Αρμπουζής:

Ο Πάνος Αλεπλιώτης περιγράφει με γλαφυρό και καθηλωτικό τρόπο τα προσωπικά βιώματα από τη ζωή του στη Σκανδιναυική αυτή χώρα. Σου μεταφέρει άμεσα το Σκανδιναυικό τρόπο και μοντέλο ζωής των τελευταίων δεκαετιών με γρήγορη και ευχάριστη πλοκή. Διαβάζετε απνευστί και ρουφιέται σαν ανάγνωσμα πολύ ευχάριστα. Εύχομαι κάθε επιτυχία γιατί την αξίζει.

Αποστόλης Παπαϊωάννου

Είναι σαν να κάνεις το …μεταπτυχιακό σου στη ”Σουηδικότητα” !Τι είναι η ”Σουηδικότητα” ; κάτι σαν αυτό που ακούγαμε παλιότερα σε αντιπαράθεση για τις Λαϊκές Δημοκρατίες ότι γίνεται και σοσιαλδημοκρατικά ο εξωραϊσμός του καπιταλισμού κάπως έτσι ! Ο Συγγραφέας στο παρόν έργο του εξερευνά και περιγράφει με τη μέθοδο της διαλεκτικής σε εκλαικευμένη μορφή την όλη δομή της Σουηδίας παλαιόθεν μέχρι και σήμερα σε διάλογό του με μια Σουηδέζα.

Είναι απολαυστικός πρωτότυπος και διδακτικότατος ο διάλογος , διαβάζεται απνευστί ακόμα και ηλεκτρονικά , μα σαν τον έντυπο ”δεν έχει”, ιδίως αν έχεις το ενδιαφέρον να δεις αν ”πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί” και αν το σουηδικό μοντέλο ήταν η ”ισορροπία” της σοσιαλδημοκρατίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι και σε αντιπαράθεση με το μαρξισμό κτλ ! Το συστήνω ανεπιφύλακτα ευχόμενος στο συγγραφέα Πάνο Αλεπλιώτη κάθε επιτυχία και με τη δυνατότητα του αυτή της λεξοπλεξίας του να μας εκπλήσσει πάντα ευχάριστα !

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Συγγραφέας:

Πάνος Αλεπλιώτης

Ηλικία:

13+

Σελίδες:

212

ISBN

9786188471740

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση προς το παρόν

Προσθέστε την πρώτη αξιολόγηση για το βιβλίο: “Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;”