Γλώσσα και Επικοινωνία, Δημήτρης Κανελλόπουλος

0 out of 5

12,72

Διαπραγματεύεται την ανάπτυξη της γλώσσας στην πορεία της ανθρωποποίησης του πιθήκου, την ανάπτυξη της επικοινωνίας. Γράφεται με κέφι και χιούμορ, με ειρωνεία και σπαρταριστές για επιστημονικό αφηγηματικό λόγο ατάκες, είναι ευχάριστο και εύπεπτο.

Τα προβλήματα που θίγει είναι:

Το φωνητικό – ακουστικό σύστημα επικοινωνίας, το οποίο υπήρξε το πιο ευλύγιστο και δυναμικό σύστημα στην ανάπτυξη των ζωικών αισθήσεων, που γι’ αυτό άλλωστε και επικράτησε, γιατί είχε τη δυνατότητα να εμπλουτίζεται και από το δρόμο των άλλων αισθήσεων.

Απορρίπτει την ιδέα της “σύμβασης” στη γλώσσα , μια σοφή παρανόηση που ξεκίνησε από τη σοφιστική.

Δέχεται σαν βάση της γλώσσας κάποια κοινά φωνήματα, απάνω στα οποία αναπτύχθηκε, με τη διαδικασία της ονοματοποιίας (ταύτιση φωνήματος και πράγματος ή κατάστασης) και το συνδυασμό των φωνημάτων από τον οποίο, προέκυψε ο πλούτος των ιδεών της ανθρώπινης κοινωνίας.

Απορρίπτει, και πολύ λογικά, την έννοια της “μητέρας γλώσσας “, που αποτελεί προβολή στο παρελθόν τρόπων, στάσεων και αντιλήψεων που ανήκουν στη μεταγενέστερη ταξικά διαρθρωμένη κοινωνική ομάδα. Αντίληψη που ενισχύθηκε από πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες το ενδοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.(Αριοι, ινδογερμανική ομοεθνία κ. ά.).

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

Για αποστολές στο εξωτερικό ΕΔΩ

Περιγραφή

Πηγαία έκφραση ενός ανθρώπου που συνέχισε τις φοιτητικές του σπουδές στις φυλακές του μοναρχοφασιστικού μεταδεκεμβριανού κράτους και η προσπάθειά του να βοηθήσει τους “αγράμματους” συγκρατουμένους του, μαθαίνοντάς τους την ελληνική γλώσσα, που δε μας έμαθε το επίσημο ελληνικό σχολείο. Οι φυλακές για τους τυχερούς άτυχους της εποχής ήταν σχολείο ουσιαστικό. Και ανάμεσα σ’ αυτούς, δάσκαλος ο συγγραφέας. Το αναλυτικό πρόγραμμα (έτσι λένε στην αργκό των παιδαγωγών της αστικής τάξης την ιδεολογική λογοκρισία), είναι εκτεθειμένο στο πιο πάνω βιβλίο, που δεν είναι όμως στοιχείο κοινωνικού ελέγχου, αλλά πρόγραμμα γλωσσικής εργασίας.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Εκδόσεις

Β. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

Συγγραφέας

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έτος έκδοσης

1993

ISBN

960-277-026-0

Σελίδες

256

Σχήμα

17×24

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση προς το παρόν

Προσθέστε την πρώτη αξιολόγηση για το βιβλίο: “Γλώσσα και Επικοινωνία, Δημήτρης Κανελλόπουλος”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *