«Γιατί υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί;», Γιάννης Βεντούρας

0 out of 5

11,66

Είναι καταπληκτικό, πώς μέσα στις λίγες σελίδες ενός βιβλίου, μπορεί να χωρέσει ολόκληρη η ιστορία και το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών!

Ο συγγραφέας με τη γνώριμη καθημερινή γλώσσα γραφής του, συμπαρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και τον αφήνει να ζήσει ο ίδιος την ιστορία.

Ξεκινώντας από τη συλλογική ζωή της εποχής τού πρωτόγονου ανθρώπου, μεταβαίνει (μέσα από τη θαυμάσια συγκροτημένη σκέψη του που αποτυπώνεται στο βιβλίο), στον αγώνα για την ατομική ύπαρξη της εποχής των εκμεταλλευτικών συστημάτων. Με τη μέθοδο του διαλεκτικού υλισμού, ξετυλίγει την αλυσίδα του αδιάκοπου προτσές της μεταβατικότητας της ανθρώπινης ιστορίας. Με τρόπο λιτό και γλαφυρό, συνδέει τη λειτουργία και οργάνωση της συλλογικής ζωής των κοινωνιών, ως απόρροια της διαρκώς εξελισσόμενης οικονομικής παραγωγής.

Παρουσιάζει, πώς ανά εποχή η οικονομία επηρεάζει τις αξίες, την ηθική, τις θρησκείες, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας. Συλλαμβάνει και αποδίδει με εξαιρετικό εκλαϊκευμένο τρόπο, πώς μέσα από τη διάρθρωση της παραγωγής, της ατομικής ιδιοκτησίας, γεννάται ο πόλεμος, δημιουργούνται ο πλούτος και η φτώχεια, ως εγγενή στοιχεία των εκμεταλλευτικών κοινωνιών.

Ένα έξοχο έργο και σπουδαίο βοήθημα γνώσης για κάθε αναγνώστη! (Γεωργία Μαυρέα, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ

Κωδικός: 0048 Είδη: Διαθέτουμε ακόμα, Δοκίμια Συγγραφέας:

Περιγραφή

-Ρώταγα μικρός, «γιατί άλλοι είναι φτωχοί και άλλοι πλούσιοι;»
«Έτσι είναι τα πράγματα, από τον θεό φτιαγμένα», μου απάνταγαν.

«Μα είναι σωστό αυτό;»

«Μα δεν βλέπεις ότι τα δάχτυλα δεν είναι ίσα; Πώς θέλεις οι άνθρωποι να είναι ίσοι;»

Μα εγώ δεν δεχόμουνα αυτή την απάντηση. Γιατί δηλαδή τα χέρια μας, τα πόδια μας, τα μάτια μας, τα αυτιά μας είναι ίσα; Γιατί δεν παίρνουμε σαν παράδειγμα αυτά και πρέπει σώνει και καλά να συγκρίνουμε την οικονομική ανισότητα με τα δάχτυλά μας;

Μεγάλωσα, σπούδασα οικονομικά, εργάστηκα σε επιχειρήσεις.
Συνεχώς παρατηρούσα ότι η τεχνολογία αναπτυσσόταν, οι επιστήμες προόδευαν ασταμάτητα, η παραγωγικότητα της εργασίας μας αυξανόταν αλματωδώς. 
Και σκεφτόμουνα: «Δεν μπορεί, αφού η ανθρωπότητα μπορεί και παράγει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αγαθών, κάποια στιγμή θα μειωθεί το χάσμα φτωχών και πλούσιων».
Μα κάθε φορά που διάβαζα τις καινούργιες παγκόσμιες στατιστικές, τόσο οι πλούσιοι γινόντουσαν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τόσο αυξανόταν η μεταξύ τους απόσταση.

Μα επιτέλους, τι συμβαίνει; Γιατί τα πανεπιστημιακά βιβλία δεν με βοηθούσαν να εξηγήσω την κατάσταση;

Έτσι άρχισα να μελετάω συγγραφείς που δεν μας τους δίδαξαν στα σχολεία. Μελέτησα τον διαλεκτικό υλισμό, την μαρξιστική οικονομία, τον Πόλιτζερ, τον Σεγκάλ, τον Μαρξ, τον Ζαν Ζακ Ρουσώ, τον Ένγκελς, τον Λένιν.
Κι όσο διάβαζα, τόσο αντιλαμβανόμουνα ότι τα πράγματα ΔΕΝ ήταν έτσι όπως μου τα μάθανε. 
Ότι η ανθρωπότητα, στην μεγαλύτερη διάρκεια της ύπαρξής της, δεν είχε διάκριση σε φτωχούς και πλούσιους. 
Ότι, ήταν συγκεκριμένες οικονομικές αιτίες που προκάλεσαν την διαφοροποίηση σε φτωχούς και πλούσιους. 
Ότι οι αλλαγές στην οικονομία, κάθε φορά έφερναν κι αλλαγές στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, στην ηθική τους, στην οικογένεια.
Συνειδητοποίησα ότι τα οικονομικά συστήματα δεν είναι αιώνια, ότι «γεννιούνται», «αναπτύσσονται» και στο τέλος με την δράση των μαζών «πεθαίνουν» και η ανθρωπότητα προχωράει στο επόμενο.
Ανακάλυψα ότι υπάρχει άμεσος τρόπος για να εξαφανιστεί το χάσμα φτωχών και πλούσιων. Ότι πλέον μπορεί η ανθρωπότητα, βασισμένη στην σύγχρονη τεχνολογία, στην ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, να καλύψει πλήρως τις ανάγκες όλων των ανθρώπων!
Αυτά που ανακάλυψα, αυτές τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα, προσπάθησα, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του λαού, να τις μεταφέρω σε όλους μας, γράφοντας το βιβλίο «γιατί υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι».

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Εκδότης

Εντύποις

Έτος έκδοσης

2018

Σελίδες

176

Σχήμα

14Χ21

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση προς το παρόν

Προσθέστε την πρώτη αξιολόγηση για το βιβλίο: “«Γιατί υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί;», Γιάννης Βεντούρας”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *