Οι αρχαιολόγοι Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας, με τη συστηματική μελέτη και την επιστημονική εμπειρία χρόνων, μας έδωσαν ένα βιβλίο για την Αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα. Ένα βιβλίο σχετικά εύκολα κατανοήσιμο και χρήσιμο και για τη μη επιστημονική κοινότητα.
Πολλοί πιστεύουν πως η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη αποκλειστικά για το παρελθόν. “Τι μας νοιάζει πως πέθανε κάποιος πριν από 5 χιλιάδες χρόνια ή με τι τρόπο έφτιαξε ένα κτίσμα; Τα μνημεία που έχουμε είναι αρκετά. Μας φτάνουν αυτά που έχουμε!” Μπορεί να πει κάποιος, ειδικά σήμερα, εν μέσω κρίσης.
Και όμως. Οι αρχαιολόγοι δεν μένουν στην έρευνα ανθρώπινων τεχνουργημάτων. Μελετούν πανδημίες, πολέμους, μεταναστεύσεις, αλλαγές κλίματος ή κρίσεις, πως αντιδρά ο άνθρωπος και η κοινωνία του στα όποια προβλήματα σε βάθος χιλιάδων ή και περισσότερων ετών. Ό,τι βιώνουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία σήμερα, στον ένα ή στον άλλο βαθμό και μέσω διαφόρων αναλογιών, το συναντάμε στο πέρασμα της ιστορίας επανειλημμένες φορές.
Ο άνθρωπος στα πλαίσια της φύσης, της οποίας είναι αδιάσπαστο μέρος, μέσα από τον διαρκή αγώνα του για επιβίωση και για καλυτέρευση της ζωής του αντιδρά ανάλογα στις διάφορες ανάλογες προκλήσεις. Βλέπουμε ανάγλυφα τις κοινές αιτίες ανάλογων προβλημάτων, όπως και τις παρόμοιες αντιδράσεις των ανθρώπινων κοινωνιών διαχρονικά. Αυτή η διαχρονική γνώση μπορεί και είναι αναγκαίο να μεταφερθεί στο σήμερα.
«Οι δραστηριότητές μας, τόσο στα πλαίσια της αρχαιολογικής έρευνας και σκέψης όσο και στο κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το πώς βιώνουμε και οι ίδιοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην επιστήμη, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αποτέλεσαν παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ και καιρό στην απόφαση ότι επιβάλλεται να μοιραστούμε μαζί σας την αντίληψη και τις διαπιστώσεις μας για τη σύγχρονη αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα» (Από τον πρόλογο)
Περισσότερα σε λίγες ημέρες
Bέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα
Η Bέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα σπούδασε την Ευρωπαϊκή και Κλασσική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Εργάστηκε στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας, στο Κέντρο μελετών της προϊστορίας του Αιγαίου στην Κρήτη, και στο πανεπιστίμιο του Μάσαρυκ στο Μπρνό της Τσεχίας όπου είναι διευθύντρια του τμήματος της κλασσικής αρχαιολογίας. Ήταν guest professor σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης ενώ τακτικά διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Έχει διευθύνει και έχει λάβει μέρος σε αρκετά διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Έχει βραβευτεί με διάφορες υποτροφίες. Τελευταία με την υποτροφία του Dumbarton Oaks (Harvard University). Ασχολείται βασικά με την εποχή του πρώιμου μεσαίωνα, με την εποχή του χαλκού και με την μακρομοριακές αναλύσεις.
Μανώλης Κλώντζας
Ο Μανώλης Κλώντζας σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας τους κλάδους: Ιστορία με ειδίκευση στην νεότερη οικονομική ιστορία και την προβληματική του έθνους. Κλασσική αρχαιολογία με εξειδίκευση την εποχή μετάβασης από την ύστερη εποχή του Χαλκού στην εποχή του Σιδήρου της Κρήτης. Στο πανεπιστήμιο Μάσαρυκ του Μπρνό Αρχαιολογία της Ευρώπης. Εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Μάσαρυκ στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας, και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Archaia Brno. Ασχολείται με την προβληματική της προστασίας των μνημείων. Με την σχέση μνημείων και ανθρώπινων κοινωνιών, με την αρχαιολογική θεωρία, αλλά επίσης με την ιστορική σχέση του ανθρώπινων κοινωνιών και φυσικού περιβάλλοντος. Εργάζεται πάνω στην προβληματική της σωστικής έρευνας πρώτης γραμμής σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλου χαρακτήρα ανασκαφικές έρευνες κυρίως στην Τσεχία και έχει λάβει μέρος σε αρκετά διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. Τώρα διευθύνει διεθνή διεπιστημονική έρευνα στην Αλβανία.