Διεθνής απήχηση της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα πρεσβευτής της Επανάστασης»

Διεθνής απήχηση της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα πρεσβευτής της Επανάστασης»

Σε μια όμορφη εκδήλωση στο αίθριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», των εκδόσεων «Ατέχνως», που υπογράφει ο Νίκος Μόττας.

Στην εκδήλωση, πέραν του συγγραφέα, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα κα. Zelmys Maria Dominguez Cortina, ο Πρόξενος Jose Oriol Marrero Martinez, ο Ηρακλής Κακαβάνης των εκδόσεων «Ατέχνως», αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας καθώς και μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης προς την Κούβα και την Λατινική Αμερική. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Διευθυντής της «New Star Cinema».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης διαβάστηκε ευχαριστήρια επιστολή της Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του θρυλικού κομμουνιστή επαναστάτη, προς τον Νίκο Μόττα για την συγγραφή του βιβλίου.

Εκτός του συγγραφέα, στην εκδήλωση μίλησαν η Πρέσβης της Κούβας και ο Βασίλης Πάπαρης, μέλος του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας.

Η Πρέσβης Zelmys Maria Dominguez Cortina ευχαρίστησε τον συγγραφέα και τους παρευρισκόμενους για την αλληλεγγύη τους προς την Κούβα και αναφέρθηκε τόσο στην σπουδαιότητα της προσωπικότητας και δράσης του Τσε, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει, όσο στην εντατικοποίηση της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ που επί εξήντα συναπτά έτη διατηρούν τον γενοκτονικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό.

«Ο Τσε συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα διεθνισμού, ένα παράδειγμα για τους επαναστάτες σε όλο τον κόσμο. Το παράδειγμα της ενασχόλησης του ως διεθνιστή γιατρού και αντάρτη ακολούθησαν πολλοί νέοι Κουβανοί στο διάβα της ιστορίας. Οι πράξεις του, ως επαναστάτη διπλωμάτη, συνεχίζουν να χαράζουν τον δρόμο για τους διπλωμάτες του σήμερα», σημείωσε μεταξύ άλλων η Πρέσβης της Κούβας.

Η Κουβανή διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η τωρινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διατηρεί και να εφαρμόζει να μέτρα της προηγούμενης διοίκησης Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του αποκλεισμού ως «το πιο σκληρό και διαρκές σύστημα καταναγκαστικών μέτρων που έχει ποτέ εφαρμοστεί απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα και συνεχίζει να αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κουβανικής οικονομίας».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Πρέσβης τόνισε ότι «στο πλαίσιο των αγώνων και θριάμβων του Κουβανικού λαού στο διάβα της ιστορίας, ο Τσε θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς, πρότυπο για τον Κουβανικό λαό» καταλήγοντας πως «το παράδειγμά του είναι σήμερα περισσότερο ζωντανό από ποτέ».

Η παρουσίαση του βιβλίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον Κουβανικών και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης και ιστοσελίδων, οι οποίες έκαναν εκτενείς αναφορές στο γεγονός.

Το βιβλίο «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της πολιτικής δράσης του εμβληματικού κομμουνιστή επαναστάτη, με κυριότερη αυτή της συμβολής του στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Κούβας κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια.